Prima pagină D:News

A fost descoperit varul mai mic al lui T-rex

Redactia Descopera.ro | 03.29.2010 | ● Vizualizări: 436
A fost descoperit varul mai mic al lui T-rex     paleontologie, antropologie, dinozauri, t-rex, victoria + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de paleontologi australieni, care facea sapaturi in straturile jurasice din Desertul Victoria, a dat peste ramasitele fosilizate ale unui dinozaur carnivor care s-a dovedit a fi nimeni altul decat “varul” mai mic al teribilului Tyrannosaurus rex.

Inainte de aceasta descoperire epocala, paleontologii credeau ca membrii familiei tyrannozaurilor traiau exclusiv in emisfera nordica, cu deosebire in continentele unde se afla astazi America de Nord si Asia. Supozitia cercetatorilor a fost spulberata de descoperire unui fragment de os fosilizat din zona bazinului, care a apartinut unei rude apropiate a marelui T-rex.

"Varul" din sud era mult mai mic decat regele dinozaurilor carnivori, care putea atinge 14 metri lungime, la o greutate de circa 6 tone. Comparativ cu aceste dimensiuni impresionante, ruda modesta din Australia masura aproximativ 3 metri in lungime, la o greutate de circa 80 kilograme. Specimenul care inca nu si-a primit numele stiintific, a fost botezat de paleontologi NMV P186069, si a fost descoperit la Dinosaur Cove. Fosila are o vechime de 110 milioane ani si aduce noi date despre succesul adaptativ al tiranozaurilor.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: