Acupunctura poate vindeca teama de dentist

30 03. 2010, 13:12

Studiul a fost realizat pe 16 femei si 4 barbati, care manifestau cu totii anxietate - de intensitate variabila, de la la moderata la extrema - cu prilejul vizitelor la dentist, ceea ce, adesea, ii impiedica sa beneficieze de tratamentul de care aveau nevoie.

Cu ajutorul unui chestionar specific, medicii au evaluat nivelul de anxietate al pacientilor inainte si dupa o sedinta de acupunctura.

Acupunctura a fost realizata chiar de dentistii implicati in studiu, membri ai Asociatiei Britanice de Acupunctura Stomatologica.

Dupa incheierea procedurii (care a constat in stimularea a doua puncte de acupunctura - GV20 si EX6c - situate pe cap), scorul mediu obtinut la testele de evaluare a anxietatii a scazut de la 26,5 la 11,5 si toti cei 20 de pacienti au fost in stare sa suporte interventiile stomatologice nec3sare. Inainte de sedinta de acupunctura, numai 6 dintre ei acceptasera aceste interventii, numai partial si dupa mari eforturi din partea lor si a medicilor.

Odontofobia poate fi tratata si prin alte metode, printre care adminstrarea de sedative, tehnici de relaxare, terapie comportamentala si hipnoza. Toate necesita insa mult timp, in vreme ce acupunctura ar putea rezolva problema mult mai simplu si mai rapid, astfel incat utilizarea ei ar putea deveni de mare interes in practica stomatologica.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: