Pazea! Babuinii au prins gustul betiei

31 03. 2010, 13:14

Babuinii si-au dezvoltat deja gusturi si preferinte, cultivatorii plangandu-se autoritatilor locale ca hoardele de maimute nesatule devasteaza, in special, viile cultivate cu valorosii struguri din soiul Pinot Noir.

Vandalii cu blana si colti enormi nu sunt impresionati nici macar de gardurile electrificate, datorita gradului inalt de inteligenta si adaptabilitate, maimutele gasind in scurt timp metode de a trece pe deaupra sau pe dedesubtul gardurilor. Disperati, cultivatorii de vita de vie din cele mai valoroase podgorii sud-africane au recurs la solutii cat mai variate, precum amplasarea unor aparate care emit sunete stridente si ametitoare, sau dispunerea a mii de serpi de jucarie, din cauciuc, in vii, tinand cont de frica instinctuala a babuinilor fata de serpi. Specialistii in comportamentul babuinilor explica noul comportament jefuitor al maimutelor prin prisma combinatiei de zaharuri si vitamine prezenta in struguri, formula alimentara foarte cautata de babuini.

"Blestematii de babuini aleg intotdeauna cei mai frumosi ciorchini, asta bineinteles dupa ce, mai intai, rup toti ciorchinii, inclusiv pe cei acri si necopti. Astfel, pagubele sunt si mai mari. Daca maimutele s-ar rezuma doar la strugurii copti si nu ar strica ceilalti ciorchini, am mai trage sperante la o recolta decenta", se plange Francois van Vuuren, manager al viilor La Terra de Luc, situate la 80 km este de Cape Town.

Dintr-o recolta de 12 tone de stuguri, circa 500-600 kg au fost distruse de babuini, in viile La Terra de Luc. Pentru a scapa de asaltul babuinilor, unii fermieri au venit cu o solutie"ecologica". In perioada coacerii si recoltarii strugurilor de vin din soiuri valoroase, cultivatorii au grija sa depoziteze in afara viilor cantitati mari de struguri ieftini si fructe expirate de la supermarketuri. Metoda pare a fi eficienta, deoarece babuinii se opresc sa manance, dupa care, satui fiind, nu mai ataca viile. Babuinii au mai atacat viile sud-africane si in trecut, dar cercetatorii declara ca situatia din acest an este agravata de incendiile produse de om, care au distrus plantele cu care se hranesc de obicei mainutele, precum si de numarul tot mai mare de vii care patrund in zonele salbatice.

Sursa : Discovery

CITESTE SI :

Descopera lumea in care traiesti: