Cand riscam sa ne imbolnavim de Parkinson?

09 04. 2010, 11:50

Studiul, realizat pe soareci, a aratat ca celulele nervoase ale substantei negre (parte din ganglionii trunchiului cerebral, implicati in reactiile cognitive si emotive, pe langa reglarea comportamentelor motorii) se micsoreaza si mor doar atunci cand se intrunesc in acelasi timp toate cele trei conditii.

In mod deosebit, cercetatorii au observat ca neuronii carora le lipseste gena DJ-1 (un defect genetic tipic acestei boli), si care nu reactioneaza la anumite proteine (de exemplu la factorul neurotrofic derivat din tesutul glial) mor atunci cand animalul imbatraneste. "Ne imaginam deja ca acestia sunt factorii declansatori ai bolii, dar este prima oara cand reusim s-o demonstram in mod cat se poate de clar", a comentat Liviu Aron.

Raportul dintre sensibilitatea la factorul de crestere si alterarea genei DJ-1 a fost confirmat si de alte studii realizate pe Drosophila, iar aceasta observatie ar putea duce la dezvoltarea unor noi terapii personalizate, bazate pe administrarea specifica a factorilor de crestere pacientilor cu predispozitie genetica catre aceasta boala.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: