S-a (re)stabilit inaltimea Everestului!

13 04. 2010, 13:11

Dezbaterile si contrazicerile care au ca obiect inaltimea varfului Chomolungma, mai cunoscut sub numele de Everest, se bazeaza pe metodele de masurare folosite de oamenii de stiinta din cele doua tari. In timp ce China pretindea ca masurarea muntelui trebuie sa ia in considerare doar inaltimea formatiunii de roci, Nepalul sustinea, pe de alta parte, ca masurarea inaltimii muntelui trebuie sa tina cont inclusiv de stratul de
zapada gros de 4 metri care acopera permanent cel mai inalt pisc. In timpul ultimelor convorbiri pe aceasta tema, desfasurate in capitala nepaleza Katmandu, China a acceptat doleanta Nepalului.

Asta inseamna ca, la ora actuala, inaltimea oficiala a Everestului a fost stabilita la 8.848 metri, cu amendamentul ca Nepalul recunoaste dorinta Chinei de a se specifica ca muntele masoara 8.844 metri, fara stratul de zapada si gheata care il acopera.

Prima estimare a inaltimii Everestului a fost facuta de catre o echipa de geologi indieni la finele anului 1955. In prezent, mai multi geologi de renume mondial insista asupra faptului ca ambele masuratori ar putea fi gresite, inaltimea Everestului crescand neincetat in urma actiunii placii continentale indiene, care este impinsa de miscarile tectonice inspre platoul tibetan. Americanii sunt si ei de alta parere. In luna mai a anului 1999, o echipa de specialisti din SUA, inarmata cu tehnologie GPS, afirma ca inaltimea Everestului este de 8.850 metri, cifra folosita si in prezent de U.S. National Geographic Society, dar respinsa atat de China cat si de Nepal.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :

DESCOPERA lumea in care traiesti: