NASA a dezlantuit Soimul Global

16 04. 2010, 08:00

Proiectul Global Hawk a fost dezvoltat impreuna de NASA si de Fortele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) - o serie de astfel de avioane au fost preluate de USAF pentru misiuni de spionaj si supraveghere, in vreme ce 3 Global Hawk au fost inzestrate cu echipamente stiintifice si au intrat in slujba agentiei spatiale americane. Cel testat in Pacific este o versiune-prototip, indesata cu echipamente moderne, de ultima generatie.



Global Hawk poate zbura fara nicio problema la altitudini de 18.300 de metri, adica aproximativ dublu fata de un avion comercial obisnuit; se poate mentine in aer timp de 30 de ore si poate zbura 20.000 de km - jumatate din circumferinta Pamantului.



NASA va folosi dronele Global Hawk pentru a masura nivelul stratului de ozon si al gazelor cu efect de sera, si pentru a lua mostre din atmosfera, troposfera si stratosfera inferioara. Cu ajutorul avionului robotizat, oamenii de stiinta vor sa stranga noi date pretioase care sa-i ajute sa inteleaga mai bine schimbarile climatice si formarea vremii.

DESCOPERA lumea in care traiesti: