Prima pagină D:News

Fregata spatiala europeana se pregateste sa intregeasca SSI

Redactia Descopera.ro | 04.21.2010 | ● Vizualizări: 88
Fregata spatiala europeana se pregateste sa intregeasca SSI     statia spatiala internationala, SSI, ESA, ISS, programe spatiale, spatiu, cosmos + zoom
Galerie foto (1)

Botezata “Johannes Kepler” dupa numele faimosului om de stiinta german, noua nava spatiala de ultima generatie va avea zborul de debut in luna noiembrie. Fregata, complet automata, va transporta pe Statia Spatiala Internationala (SSI) mancare si echipament, iar dupa ce se va andoca la SSI, se va transforma in depozit al acesteia.

Numele generic al noii nave spatiale este Automated Transfer Vehicle (ATV), Kepler fiind a doua naveta de acest fel produsa de agentia spatiala europeana, ESA. Primul ATV, "Jules Verne" a avut un zbor aproape perfect pana la SSI, in 2008.

"Johannes Kepler" va aduce suport logistic esential pe SSI si va impinge statia cu cativa kilometri mai sus, pe orbita Pamantului. Programul ESA ATV va continua cu doua noi astfel de navete, care vor fi lansate in primavara si vara anului viitor si cu alte doua prevazute in anii urmatori. Pana in 2013, pe SSI trebuie sa ajunga 5 astfel de fregate, ceea ce va asigura functionalitatea SSI pana cel putin in 2020.

Capacitatea cargo-ului lui "Johannes Kepler" va fi de 7,6 tone, intreaga masa a navetei, la lansare va fi de 20 de tone, iar dimensiunile navetei sunt 10,3 m lungime si 4,5 m latime. Productia navetei a costat ESA 1,1 miliarde de euro, iar misiunea din noiembrie va scoate din buzunarele companiei inca 400 de milioane.

Sursa: BBC

CITESTE SI: