Prima pagină D:News

Spectroscopul care diagnosticheaza operele de arta

Redactia Descopera.ro | 04.22.2010 | ● Vizualizări: 56
Spectroscopul care diagnosticheaza operele de arta      pictura, spectroscop, analiza, fresca, radiatie, infrarosu + zoom
Galerie foto (1)

La Universitatea Verona a fost prezentat un instrument inovator in masura sa faca analiza diagnostica a picturilor murale.

Utilizarea de instrumente adecvate in studiul unei fresce furnizeaza nu numai indicatii cu privire la tehnica folosita de artist, dar si cea mai buna strategie de conservare. Incepand de astazi, Laboratorul de analize diagnostice non-invazive pentru operele de arta antica, moderna si contemporana (Laniac) din cadrul Universitatii Verona dispune de un nou instrument: un spectroscop cu raze infrarosii, special proiectat pentru aplicatii la bunuri culturale. Cercetatorii italieni il utilizeaza deja pentru studierea frescelor din Sala Morone din Manastirea San Bernardino din Verona, in cadrul unui proiect de restaurare coordonat de profesoara si istoricul de arta Monica Molteni.

Caracteristicile cele mai relevante ale noului spectroscop cu infrarosii sunt doua: faptul ca este foarte compact si capacitatea de a furniza diagnostice prin intermediul unor analize in totalitate non invazive pentru pictura studiata; asta inseamna ca, fara a mai fi nevoie de nicio prelevare de probe, este suficienta indreptarea micului spectroscop in directia peretelui studiat, pentru a obtine in cateva minute toate informatiile legate de compusii chimici prezenti in pigmentii utilizati de artisti.

Dupa cum a explicat fizicianul Francesca Monti, profesoara la Universitatea Verona, spectroscopul emite un fascicul de radiatie infrarosie care "loveste" pictura si se reflecta in ea; radiatia reflectata este apoi receptata de instrument si raportata. Apoi, analiza spectrului obtinut permite recunoasterea grupurilor moleculare prezente in fresca analizata.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: