Prima pagină D:News

Microbii din oceane cantaresc cat 240 de miliarde de elefanti

Redactia Descopera.ro | 04.22.2010 | ● Vizualizări: 344
Microbii din oceane cantaresc cat 240 de miliarde de elefanti     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Adancurile oceanice reprezinta caminul a mii de specii de microbi, adesea invizibili ochiului uman, care formeaza covoare albicioase de dimensiunea Greciei pe podeaua Pacificului, sustin cercetatorii.

Studiul, parte a unui recensamant al vietii marine derulat pe parcursul a 10 ani, a condus la descoperirea unei multitudini de microbi necunoscuti, sub forma de zooplancton si larve. Aceste specii numara, conform cercetatorului Mitch Sogin, membru al Laboratorului Biologic Marin din Massachussetts, un uluitor "nonilion", sau 1. 000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (30 de zerouri) de celule microbiale individuale in oceane. Toate, ar cantari impreuna cat aproximativ 240 miliarde de elefanti africani, cele mai mari animale de uscat din lume.

"Majoritatea nevazuta" a acestor microbi alcatuieste 50 pana la 90% din biomasa marilor si oceanelor, informatie care va oferi un nou punct de pornire in intelegerea viitoarelor modificari oceanice, posibil relationate cu schimbarile climatice sau cu poluarea. Intre cele mai mari mase de viata de pe planeta se afla covoarele de pe fundurile marine, formate de bacterii gigante multi-celulare, ce se aseamana cu mici fasii de spaghetti. Se hranesc cu sulfura de hidrogen in apele lipsite de oxigen din apropiere de Peru si Chile.

Sursa: Phenomenica

CITESTE SI:

DESCOPERA lumea in care traiesti: