INCREDIBIL! Robotul care incearca sa vorbeasca

22 04. 2010, 17:25

Un nou si inovator prototip de robot, aflat deocamdata intr-un stadiu rudimentar de dezvoltare, este capabil sa scoata sunete, nu asa cum o fac ceilalti roboti inteligenti, precum Asimo, pe cale mecanica, prin intermediul unui program care transforma textul in sunet, ci natural, exact asa cum o face un om, producand fiecare cuvant.

Prototipul robotului care incearca sa vorbeasca a fost dezvoltat de oamenii de stiinta de la Universitatea Kagawa din Japonia si a inceput in 2008 ca un proiect medical prin care se incerca inventarea unui dispozitiv ajutator pentru copii care s-au nascut cu deficiente de auz. Robotul a fost destinat, initial, scopului de a-i invata pe copii cu probeme de auz aspectele esentiale ale mecanicii vorbirii, de exemplu, cum trebuie sa-si miste gatul si limba in momentul in care pronunta o vocala.

Robotul este alcatuit dintr-un compresor, un set de corzi vocale protetice, un tub de rezonanta, o cavitate nazala si un microfon atasat unui analizator de sunete care-i permite robotului sa-si adapteze vorbirea folosind algoritmi specifici de invatare umana.

Desi acest aspect nu este prezentat in videoclipul care a ajuns pe internet in urma cu 3 zile, oamenii de stiinta japonezi de la Universitatea Kagawa spun ca robotul poate vorbi fluent, chiar poate canta si, dupa ce asculta atent vocile, le poate imita la perfectie, asa cum o facea cyborg-ul Terminator in celebrele filme cu acelasi nume.

CITESTE SI: