Prima pagină D:News

Din cauza cerbilor, dispar privighetorile

Redactia Descopera.ro | 04.26.2010 | ● Vizualizări: 156
Din cauza cerbilor, dispar privighetorile     ecologie, mediu, biologie, privighetaore, cerb, animal, ecosistem, padure, fauna, pasare + zoom
Galerie foto (1)

Privighetorile din Marea Britanie sunt amenintate cu disparitia, iar “vinovati” sunt cerbii, care consuma vegetatia in care cuibaresc aceste pasari.

Intre 1997 si 2004, numarul privighetorilor din Anglia s-a redus cu 60%, arata un studiu realizat de Chas Holt, doctorand la Universitatea East Anglia si care lucreaza pentru British Trust for Ornithology, una dintre cele mai importante organizatii britanice dedicate studiului si protectiei speciilor de pasari din tara.

Cu ajutorul radio-emitatoarelor atasate pasarilor, ornitologii au stabilit ca, in zonele de padure in care lipseau cerbii, densitatea privighetorilor era de 15 ori mai mare decat in regiunile in care cerbii erau prezenti.

Cauza o constituie obiceiurile alimentare ale cerbilor: acestia mananca lastarii si frunzele tufisurilor in care cuibaresc privighetorile. Lipsite de locuri propice pentru a-si constui cuiburile, pasarile se inmultesc in ritm mai lent si efectivele populatiilor scad.

Principalul "vinovat" este considerat cerbul muntjac, o specie exotica, originara din Asia si care a fost recent introdusa si aclimatizata in Anglia. Acesti cerbi sunt capabili sa se inmulteasca in tot cursul anului si nu au, in Anglia, dusmani naturali, astfel incat numarul lor a crescut semnificativ, ducand la distrugeri marcate ale lastarisului si arbustilor din paduri.

Rezultatele studiului readuc in actualitate problema introducerii speciilor straine, care tulbura echilibrul natural al ecosistemelor indigene, cu consecinte imposibil de anticipat si, adesea, foarte grave.

Sursa: The Independent

CITESTE SI:

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI: