A fost descoperita gena care te face campion

27 04. 2010, 11:37

In cadrul studiului, publicat recent in revista de stiinta Bmc Medical Genetics, cercetatorii au examinat ADN-ul sportivilor pentru a verifica prezenta unei variante (polimorfism) a genei receptorului interleuchinei 1, molecula responsabila de inflamatia aparatului muscular ca raspuns la efortul fizic.

La sportivii de performanta aceasta gena este prezenta intr-o masura dubla fata de cei care nu practica niciun sport. Sportivul de performanta are caracteristica de a prezenta o reactie inflamatorie mai mare la nivelul structurii sale musculare, dar in acelasi timp poseda si capacitatea de a se recupera mai repede dupa efort decat cel care nu practica niciun sport. In opinia oamenilor de stiinta, este clar ca este vorba despre o predispozitie genetica, desi capacitatea atletica efectiva este influentata si de factori motivationali si de mediu.

In ultima vreme, atentia acordata de cercetatori conditiilor genetice care predispun la activitatea sportiva este tot mai mare. "Exista studii cu privire la anumite enzime care faciliteaza o mai buna utilizare a resurselor energetice sau prezenta unui anumit tip de fibra musculara. In cadrul acestui studiu ne-am indreptat insa atentia asupra mecanismelor de distrugere sau reparare aflate la baza antrenamentului si a recuperarii dupa efort", a explicat Giuseppe Banfi, directorul Intitutului Galeazzi.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI: