A fost creata cea mai mica harta 3D din lume (VIDEO)

29 04. 2010, 12:52

O echipa de specialisti ai companiei producatoare de computere IBM a realizat aceasta performanta cu ajutorul unei noi tehnici avansate, care presupune intrebuintarea unui instrument minuscul cu varf ascutit - de 100.000 de ori mai mic decat cel al unui creion trecut prin ascutitoare. Acest lucru a permis creareaa unor tipare si structuri mici de 15 nanometri, cu mari reduceri de costuri si de complexitati procedurale.

Potrivit oamenilor de stiinta, tehnica matriciala deschide noi perspective in dezvoltarea obiectelor la nanoscala din domeniul electronicii, al microcipurilor, medicinei, stiintelor biologice si optice. Harta tridimensionala completa a lumii masurand numai 22 pe 11 micrometri a fost "scrisa" pe un polimer. La aceasta dimensiune, 1.000 ca ea ar putea incapea pe un graunte de sare. Este compusa din 500.000 de pixeli si a fost creata innumei 2 minute si 23 de secunde.

"Avansul nanotehnologic este strans legat de existenta metodelor de inalta calitate si de uneltele necesare producerii de tipare la nanoscala pentru obiecte si suprafete. Cu functionalitatea si capabilitatea unica de a crea tipare 3D, aceasta metodologie nano este o unealta puternica in generarea structurilor la scara foarte mica", declara fizicianul Armin Knoll de la Institutul de Cercetare IBM din Zurich.

Sursa: Phenomenica

CITESTE SI:

DESCOPERA TRAVEL. Descopera lumea in care traiesti!