Un baietel orb invata sa “vada” folosind tehnica delfinilor

03 05. 2010, 13:13

Ecolocatia este acea abilitate naturala pe care animale ca delfinii si liliecii o poseda, permitandu-le sa emita ultrasunete la distante relativ mari inaintea lor, ultrasunete care, izbindu-se de obstacole, le sunt inapoiate spre a le semnala existenta unor obiecte in respectiva directie.

Mama lui Jamie, Deborah, de 39 de ani, a inceput sa laude tratamentul dupa ce fiul sau a devenit capabil sa mearga, neajutat, prin parc pentru prima data, si s-a oprit brusc inaintea unui gard catre care se indrepta cu pasi repezi. Vorbind dupa numai trei sedinte de terapie, femeia a declarat: "Ne-a schimbat vietile. Terapia a fost o revelatie, nu mai trebuie sa il tin de mana cand ne plimbam. Se foloseste de tehnica invatata chiar si pentru a depista balustrada scarilor, inainte de a le folosi, neajutat. Este uimitor".

Cel care l-a indrumat pe Jamie este Daniel Kish, care si-a pierdut vederea la varsta de numai 13 luni. Ca presedintre al World Acces for the Blind, Kish a dezvoltat un sistem bazat pe sonarul lumii animale, FlashSonar, pentru a-i ajuta pe oamenii la fel ca el sa creeze harti mentale ale imprejurimilor in care se gasesc. El a copiat tehnica pe care delfinii o folosesc pentru a naviga prin adancurile tulburi, emitand un fel de click-uri de inalta frecventa pentru a penetra obiectele si a le reflecta structura interna.

Jamie este capabil sa oglindeasca acest comportament, care inlocuieste intrebuintarea unui baston ajutator, prin lovirea cerului gurii sale cu limba. Atunci cand unda sonora emisa de acest gest se loveste de un obiect, reflecta energia inapoi spre ureche pentru a ajuta o persoana nevazatoare sa ii decodeze dimensiunea, forma si distanta la care se afla. Procesul este similar cu cel care se intampla in cazul oamenilor cu vaz, care se bazeaza pe tiparele intoarcerii luminii spre a vedea dimensiunile, forma si distantele.

Suma de aproximativ 5.000 de dolari, necesara pentru tratamentul lui Jamie, a fost colectata cu ajutorul oamenilor de bunacredinta din orasul sau natal. Potrivit doctorului Kish, Jamie ar putea reusi, in timp, sa detecteze cladirile aflate la o distanta de peste 100 de metri.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI:

DESCOPERA TRAVEL. Descopera lumea in care traiesti!