Uleiul de masline previne colita ulceroasa

04 05. 2010, 11:25

Colita ulceroasa - a carei incidenta este de 60-70 cazuri la 100.000 de locuitori -, este o boala inflamatorie care ataca intestinul gros, provocand dureri abdominale si diaree. In cadrul studiului lor, cercetatorii americani au examinat peste 25.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 40 si 65 de ani, deja inrolate in EPIC (European Prospective Investigation into Diet and Cancer), desfasurat din 1993 pana in 1997.

In 2004, 22 dintre participanti au dezvoltat o colita ulceroasa; confruntand datele privitoare la dieta acestora cu cele ale subiectilor sanatosi, oamenii de stiinta au descoperit un risc cu 90% mai scazut de a dezvolta aceasta boala la cei care au consumat cantitati ridicate de acid oleic.

Acidul oleic este un acid gras monosaturat, prezent intr-o masura deosebit de ridicata in uleiul de masline. "Acidul oleic pare a preveni dezvoltarea colitei ulceroase blocand acei compusi chimici care in intestin agraveaza starea de inflamatie caracteristica acestei patologii", a explicat Andrew Hart, unul dintre autorii atudiului. Specialistul a mai estimat ca circa jumatate din cazurile de colita ulceroasa ar putea fi prevenite prin consumul unor cantitati mai mari de acid oleic.


Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

A fost descoperit genomul bolii Alzheimer

Sapte mituri false din lumea stiintei

Cele mai ciudate 10 sindroame medicale