Prima pagină D:News

Castorii au construit un dig vizibil din spatiu

Redactia Descopera.ro | 05.05.2010 | ● Vizualizări: 724
Castorii au construit un dig vizibil din spatiu     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O familie de castori care traieste in Parcul National Wood Buffalo din Canada, a construit cel mai mare baraj realizat vreodata de aceste mamifere. De fapt, castorii au reusit finalizarea celei mai mari constructii ridicata vreodata in regnul animal. Barajul castorilor este atat de mare incat lungimea sa o depaseste pe aceea a barajului Hoover din Colorado, opera “inginerilor” cu blana fiind vizibila si din spatiu.

Edificiul enorm are o lungime de peste 850 metri si a fost construit din copaci, crengi, nisip, pietre si pamant. Barajul a fost ridicat de rozatoarele acvatice cu rol de "gradinita", unde puii exerseaza inotul, precum si loc de refugiu in fata atacurilor pradatorilor.

Familia de castori traiseste in jurul barajului reparandu-l periodic si marindu-l progresiv, odata cu trecerea anilor. In timp ce un baraj obisnuit creat de o familie de castori nu depaseste 457 metri, acesta i-a surprins pe zoologii care l-au descoperit, prin marimea si lungimea sa. Expertii in tainele vietii castorilor sunt de parere ca mai multe familii si-au unit eforturile pentru a crea uriasul dig care contine mii de copaci.

"Castorii isi creaza diguri pentru a-si asigura habitatul propriu. Ei sunt foarte agili in apa, dar greoi pe uscat, riscand astfel sa fie ucisi de lupi, pume, glutoni si ursi. Castorii se folosesc de cursurile de apa pentru a-si transporta trunchiurile de copaci care altfel sunt imposibil de miscat. Barajele retin apa si sunt foarte benefice pentru mai multe specii de animale, nu doar pentru castori. Incetinesc cursurile de apa, impiedicand seceta si sunt folositoare si in caz de inundatie. Barajul din Alberta poate fi vizionat si prin intermediul Goolge Earth", declara Sharon Brown, biolog in cadrul Beavers: Wetland and Wildlife.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI :