Un website pentru cei… muscati de serpi

05 05. 2010, 11:00

Circa 2,5 milioane de oameni sunt muscati de serpi veninosi, in fiecare an, iar in lume se produc, anual, din acesta cauza, aproximativ 100.000 de decese.

Site-ul special lansat de OMS cuprinde o baza de date ce contine informatii asupra numeroaselor seruri anti-venin destinate tratamentului.

Multe dintre decesele, paraliziile sau amputarile care au loc ca urmare a muscaturilor serpilor veninosi ar putea fi prevenite, daca ar fi administrat la timp tratamentul corect.

Insa aceste seruri sunt, adesea, foarte specifice - un anumit ser este eficient ca antidot pentru veninul unei anumite specii de sarpe sau al unui grup restrans de specii - si folosirea lor nepotrivita nu numai ca nu salveaza viata pacientului, dar a dus si la o scadere a increderii in aceste tratamente si in medici, mai ales in tarile tropicale si subtropicale.

Baza de date pusa la dispozitie de OMS e insa doar un prim pas; problema e departe de a fi rezolvata, deoarece in multe dintre tarile unde se inregistreaza cele mai numeroase muscaturi de serpi veninosi lipsesc dotarile de laborator necesare pentru identificarea veninului si prepararea serurilor anti-venin.

Situatiile cele mai grave se inregistreaza in Africa sub-sahariana (unde, cu exceptia catorva tari - Africa de Sud, Nigeria, Ghana, Kenya si Tanzania -, facilitatile mentionate lipsesc) si in sudul si sud-estul Asiei.

In schimb, situatia e mult mai buna in America de Sud, unde chiar si tarile sarace au laboratoare specilizate in prepararea serurilor, afirma un expert din cadrul OMS

Sursa: FOXNews

CITESTE SI: