Au fost identificate celule stem neuronale capabile sa se regenereze

10 05. 2010, 11:16

Dupa nastere, creierul este supus unei progresive pierderi de neuroni, care continua pe intreg parcursul vietii: majoritatea celulelor sistemului nervos se formeaza inainte de nastere, iar dupa aceea, multi neroni "in exces" sunt supusi degenerarii. Cu toate acestea, exista anumite celule capabile sa se inmulteasca si la o varsta inaintata, cel putin in creierul soarecelui, dupa cum demonstreaza un studiu al cercetatorilor de la Institutul de Imunobiologie Max Planck din Freiburg, Germania.

Potrivit cercetatorilor germani, este vorba despre un grup de celule in numar destul de mare, aflate intr-o stare latenta, si care pot fi reactivate, de exemplu ca urmare a activitatii fizice sau a unui atac de epilepsie. Aceste celule se gasesc in mod deosebit in hipocamp, o regiune cerebrala cu rol crucial in procesele de invatare si memorie. In urma experimentelor, a reiesit ca celulele nou formate sunt integrate in retelele neuronale existente.

"La soarecii tineri, celulele stem se divizeaza de patru ori mai frecvent decat la animalele adulte. Totusi, numarul de celule la acestia din urma nu dispar cu varsta, ci sunt tinute de rezerva", a explicat Verdon Taylor, unul dintre cercetatorii implicati in studiu.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: