Calmarul urias, nicidecum un pradator de temut

18 05. 2010, 12:56

Calmarul gigant, care poate ajunge pana la peste 9 metri lungime si poate cantari peste 500 de kilograme, are, in general, un metabolism extrem de lent, care ii permite sa traiasca chiar si cu numai o jumatate de kilogram de carne de peste pe zi.

"Suntem de parere ca uriasa creatura marina nu este un vanator feroce, capabil de interactiuni de mare viteza pradator-prada. Este, mai repede, un pradator de ambuscada sau care pluteste in deriva, ce isi foloseste carligele de pe membre si tentacule pentru a captura prada ce se apropie de el", declara Seibel si Rosa.

Calmarii de mici dimensiuni pot fi, intr-adevar, rapizi, dar metabolismul si miscarile lor se incetinesc pe masura ce iau in proportii sau traiesc in ape oceanice mai adanci. La adancimi de peste 2.000 de metri, acolo pana unde calmarii uriasi se scufunda, animalele traiesc lent, supravietuind aproape static, spre deosebire de gigantii marini cu sange cald, precum balenele, care nu reusesc acest lucru.

Reglarea temperaturii corporale presupune "costuri" energetice foarte mari, asa ca balenele trebuie sa manance foarte mult in atari conditii. In contrast, calmarul, cu sangele lui rece, poate, pur si simplu, sa pluteasca hazardant si sa astepte apropierea, din timp in timp, a cate unui peste.

Sursa: Wired

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI: