Geniul si nebunia

23 05. 2010, 00:00

Creativitatea poate fi definita ca acea capacitate de a produce ceva nou si semnificativ in acelasi timp, adica opus banalitatii sau simplei bizarerii. Pentru evaluarea diferentelor individuale in ceea ce priveste creativitatea, oamenii de stiinta recurg la teste de gandire divergenta, in care subiectii trebuie sa gaseasca raspunsuri logice noi la situatiile problematice propuse.
Creativitatea apare de altfel corelata anumitor trasaturi de personalitate, precum deschiderea fata de noi experiente; in plus, s-a mai observat si ca oamenii foarte creativi fac parte de cele mai multe ori din familii cu istoric de boli psihice.

Mecanismele cerebrale responsabile cu aceasta corelatie intre geniu si nebunie au ramas pana acum nelamurite, dar studiul realizat de cercetatorii suedezi de la Karolinska Institutet incepe sa le clarifice. "Studiind creierul si in mod deosebit receptorii D2, am demonstrat ca sistemul dopaminergic al persoanelor sanatoase si deosebit de creative are unele asemanari cu cel al bolnavilor de schizofrenie", a comentat seful echipei de cercetare, Fredrik Ullén.

Studiul a aratat ca persoanele foaret creative care au rezultate bune la teste de gandire divergenta au si o densitate scazuta de receptori D2 in talamus fata de persoanele mai putin creative; si este cunoscut si faptul ca schizofrenicii au o densitate scazuta de receptori D2 tocmai in aceasta regiune cerebrala, ceea ce sugereaza un soi de legatura intre creativitate si schizofrenie. Talamusul desfasoara o functie analoaga celei a unui releu, de filtrare a informatiei inainte ca aceasta sa ajunga la ariile cortexului, responsabile printre altele cu cognitia si rationamentul.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: