Prima pagină D:News

Cu oaia la tomograf

Redactia Descopera.ro | 05.20.2010 | ● Vizualizări: 92
Cu oaia la tomograf     zootehnie, alimentatie, nutritie, oaie, tomografie, carne, grasime, selectie + zoom
Galerie foto (1)

In Marea Britanie, selectia artificiala la ovine beneficiaza de ajutorul tehnologiei medicale moderne: animalele de prasila sunt supuse unor tomografii. Crescatorii pot alege, astfel, exemplarele cele mai potrivite pentru a obtine oi cu o carne de calitate superioara.

Un program de cercetare desfasurat la Universitatea din Nottingham ii ajuta pe fermieri sa testeze animalele cu metode moderne, in scopul ameliorarii raselor.

Prin acest program, crescatorii incearca sa contracareze scaderea popularitatii carnii de miel - candva unul dintre cele mai raspandite tipuri de carne din meniurile britanicilor - care a devenit mai putin ceruta pe piata, pe motiv ca ar contine prea multa grasime.

Cu ajutorul tomografiei, crescatorii aleg exemplarele de oi cu carnea cea mai slaba (proportie mare de tesit muscular si proportie mica de tesut adipos), pentru a le folosi la reproducere, rezultatul, pe termen lung, fiind obtinerea unei carni cu continut mai mic de grasimi.

Spre deosebire de modificarea organismelor animale prin inginerie genetica, a carei utilizare este perceputa negativ de catre populatie, programul desfasurat la Universitatea din Nottingham este, practic, o selectie artificiala - un proces desfasurat timp de milenii si prin care s-au obtinut rasele de animale domestice - dar mai precis si mai rapid, datorita mijloacelor moderne utilizate.

Sursa: BBC

CITESTE SI: