Prima pagină D:News

Statia Spatiala Internationala este aproape completa

Redactia Descopera.ro | 05.20.2010 | ● Vizualizări: 72
Statia Spatiala Internationala este aproape completa     SSI, statia spatiala internationala, NASA, ESA, programe spatiale, Atlantis + zoom
Galerie foto (1)

Astronautii NASA au atasat miercuri un nou modul de cercetare Statiei Spatiale Internationale (SSI), astfel incat complexul orbital, care a costat pana in prezent 100 de miliarde de dolari, este aproape complet.

Noul compartiment, denumit Rassvet (« zori » in limba rusa) a fost adus pe SSI la bordul navetei Atlantis, in cel de-al treilea zbor al programului « Shuttle » inainte de inchiderea acestuia. Rusii mai planuiesc sa echipeze un nou laborator SSI in 2012, an in care baza orbitala - un proiect la care, din 1998, au muncit 16 tari - va fi considerata finalizata si completa. Odata cu montarea modulului Rassvet, Statia are 13 compartimente mari.

NASA mai are programate inca doua misiuni in cadrul programului « Shuttle ». Naveta Discovery va aduce noi componente pe SSI in luna septembrie, iar o luna mai tarziu naveta Endeavour va marca cel de-al 134-lea si ultimul zbor al navetelor spatiale NASA de tip « Space Shuttle », in noiembrie, cand va transporta pe SSI un detector de particule in valoare de 2 miliarde de dolari - Alpha Magnetic Spectrometer. Dupa acest moment, NASA isi va retrage din functiune cele 5 navete ale programului, iar mentenanta SSI va fi asigurata, probabil, de ESA si de rusi. Deocamdata nu se stie care sunt planurile NASA pentru viitor; cert este ca agentia spatiala americana se va concentra pe inventarea unui nou tip de racheta, care sa propulseze navetele mai repede, mai ieftin si mai departe, si pe parteneriate cu companii private.

Atlantis, care a ajuns cu bine pe SSI vinerea trecuta este programata sa se intoarca pe Pamant pe 26 mai.

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!