Puteti economisi bani? Depinde cu ce emisfera cerebrala ganditi…

25 05. 2010, 13:05

Cei care isi folosesc predominant emisfera cerebrala stanga sunt, in general, ganditori mai logici si mai profunzi si au tendinta de a gospodari atent banii, in vreme ce persoanele care utilizeaza mai ales emisfera dreapta, asociata cu creativitatea si impulsivitatea, au tendinta de a trai de azi pe maine, au datorii mai mari si rezerve mai mici de bani.

La studiu, comandat de banca First Direct si realizat la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, au participat 500 de adulti; pentru inceput, li s-a cerut sa rezolve o problema de matematica, destinata sa testeze capacitatea de gandire logica.

Un carnet si un creion costa, impreuna, 1,10 lire sterline (1 lira si 10 pence). Carnetul costa cu 1 lira mai mult decat creionul. Cat costa creionul?
(Raspuns corect: 5 pence)

64 % dintre participanti au raspuns gresit.

Doar aproximativ o treime dintre participanti au raspuns corect, iar testele ulterioare au aratat ca, dintre acestia, cei mai multi apartineau categoriei care utilizeaza predominant emisfera cerebrala stanga.

Multi dintre cei care raspunsesera gresit erau oameni care foloseau mai ales emisfera dreapta a creierului.

Analizand situatia lor financiara si atitudinea fata de bani, cercetatorii au constatat ca acestia aveau putine economii, datorii mai mari pe cartile de credit si o atitudine delasatoare fata de problema gestionarii banilor.

De asemenea, acestia au, adesea, tendinta de a ramane clienti ai aceleiasi banci, pe termen lung, chiar daca nu sunt foarte multumiti de serviciile acesteia: 43% dintre ei ramasesera fideli unei singure banci, inca de la terminare scolii. In schimb, printe "ganditorii" cu emisfera stanga, 25% isi schimbasera banca de cel putin doua ori in viata.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: