Prima pagină D:News

Unora nici colesterolul “bun” nu le face bine

Redactia Descopera.ro | 05.27.2010 | ● Vizualizări: 239
Unora nici colesterolul “bun” nu le face bine     colesterol, studiu clinic, cardiovascular + zoom
Galerie foto (1)

Nivelurile ridicate de HDL-C inceteaza a mai avea un efect protector in fata bolilor vasculare daca sunt asociate unor niveluri mari ale proteinei C-reactive.

De ceva ani incoace, si publicul larg a invatat sa faca distinctia intre colesterolul HDL, cel "bun, si LDL, cel "rau". Potrivit unui articol aparut in revista Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, editata de American Heart Association, exista si indivizi (un numar mic) pe care nivelurile ridicate de C-HDL ii pot expune riscului de atacuri coronariene acute si dureri toracice.
In 2006, un studiu clinic al medicamentului "Torcetrapib", dezvoltat pentru ridicarea nivelurilor de HDL, a fost intrerupt din cauza numarului mare de evenimente cardiovasculare si decese printre persoanele implicate in teste.

"Poate parea contradictoriu ca o crestere a nivelurilor de colesterol bun poate avea consecinte negative. Noi am obtinut insa confirmarea ca, la un anumit grup de pacienti, nivelurile ridicate de HDL sunt de fapt asociate unui risc cardiovascular crescut ", a declarat James Corsetti, profesor de Patologie si Medicina de laborator la centrul Medical al Universitatii Rochester, coordonatorul studiului. Echipa lui Corsetti a identificat un grup de pacienti cu risc ridicat, si anume cei cu niveluri ridicate de proteina C-reactiva (CRP), un bine cunoscut marker al inflamatiei, asociate nivelurilor ridicate de colesterol HDL.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: