A fost descoperit secretul acupuncturii

31 05. 2010, 11:07

O echipa de cercetatori condusa de Maiken Nedergaard de la Universitatea Rochester, Statele Unite, a descoperit ca acele provoaca o descarcare de adenozina la nivelul tesutului tratat, iar aceasta actioneaza ca un antidolorific natural.

Cu o vechime de peste 5.000 de ani, acupunctura este cu siguranta una dintre cele mai raspandite tehnici de medicina alternativa, utilizata in toata lumea mai ales pentru tratamentul durerii cronice si acute.
Cercetatorii americani si-au propus sa studieze cum actioneaza exact acupunctura la nivel molecular, descoperind ca unul dintre moduri este acela de a induce tesutul stimulat sa produca o substanta despre care pana acum se stia mai ales ca favorizeaza somnul: adenozina. Expertii au demonstrat pe soareci de laborator ca un tratament clasic de acupunctura provoaca in scurt timp de descarcare de adenozina in zona dureroasa, concentratia acesteia crescand de 24 de ori in timpul aplicarii acelor.

De asemenea, in cadrul unor experimente, oamenii de stiinta au reusit sa si tripleze efectele acupunturii, administrand soarecilor, concomitent cu tratamentul, un medicament care prelungeste actiunea adenozinei.

Sursa: ANSA