Vocea este cheia atractiei sexuale

01 06. 2010, 09:55

Studiul a fost realizat de psihologii de la Albright College din cadrul Universitatii Reading, Pennsylvania, care au inregistrat si analizat reactiile a 45 studenti, 20 barbati si 25 femei, cu media de varsta de 21 de ani si jumatate. Pentru inregistrarea vocilor acestora a fost utilizat Skype: studentii au fost pusi sa lase mesaje vocale la persoane necunoscute, ale caror chipuri le vedeau in fotografii descarcate de pe internet.

Rezultatul, valabil atat pentru barbati, cat si pentru femei, a fost ca atunci cand subiectii se simteau atrasi de un chip vazut intr-o fotografie, tonul vocii lor se schimba in mod perceptibil, devenind mai scazut.

Prin urmare, asa cum gesturile si partea vizuala sunt importante cand vine vorba despre atractia fata de sexul opus, si timbrul vocal joaca un rol fundamental. Vocea comunica o serie de informatii despre noi (atat sociale, cat si biologice), functionand ca un "intrerupator" care "aprinde" si "stinge" excitatia.

Studiul cercetatorilor americani distruge un mit: acela ca doar vocea feminina este calda si "ademenitoare", pentru a prinde in "mrejele" ei barbatul; oamenii de stiinta au constatat insa ca nu exista nicio diferenta intre barbati si femei din acest punct de vedere, ambele sexe utilizand un ton foarte scazut cand se afla in faza excitarii sexuale.

Pe cat se pare, motivatiile acestei coborari a vocii deriva din comportamente invatate inca din copilarie. A cobori vocea pentru a transmite atractia simtita reprezinta un comportament mecanic, pus in act potrivit cercetatorilor, pentru a transmite un mesaj précis si déjà codificat in obiectul atentiei noastre.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: