Pestera de la Altamira va fi redeschisa – in ciuda opozitiei savantilor

09 06. 2010, 13:46

Grota este impodobita cu imagini policrome reprezentand animale (printre care cei mai impresionanti sunt cei peste 20 de zimbri), zugravite in rosu si negru, picturile avand o vechime de 14.000 - 20.000 ani.

Descoperita in 1868, pestera a capatat o asemenea faima incat, in anii 1970, ajunsese sa primeasca zilnic aproximativ 3000 de vizitatori.

Caldura emanata de corpuri si vaporii de apa produsi prin respiratie au inceput, insa, sa afecteze picturile rupestre, astfel incat, intre anii 1982- 2002, s-a permis numai accesul unui numar limitat de vizitatori, in fiecare zi.

Chiar si asa, deteriorarea a continuat si, in 2002, vizitarea a fost sistata, dupa ce specialistii au descoperit ca pe peretii pesterii incepusera sa apara colonii de mucegai.
In 2001, intr-un muzeu, a fost construita o replica a pesterii pictate.

Totusi, recent, Consiliul Superior pentru Cercetare Stiintifica al Spaniei a votat o hotarare privind redeschiderea pesterii, in cursul anului viitor, motivand ca aceasta este prea valoroasa din punct de vedere cultural pentru a ramane inchisa.

O comisie de specialisti urmeaza sa stabileasca normele prrivind numarul maxim de vizitatori admisi zilnic, astfel incat sa fie asigurata conservarea picturilor.

Sursa: CBC

CITESTE SI: