Incep sa dispara serpii din lume

10 06. 2010, 13:04

Din motive care inca nu au fost elucidate, majoritatea populatiilor de ofidieni au inceput sa scada bruc, incepand cu anul 1998. Cercetatori din diferite tari, descriu straniul fenomen drept unul alarmant, accentuand in acelasi timp ideea continuarii studiilor asupra serpilor periclitati.

"Cu atat de multe populatii de serpi din diferite colturi ale lumii, care se afla intr-un declin brusc, sunt sigur ca este mai mult decat o coincidenta", sustine Chris Reding, conducatorul proiectului global.

Speciile in declin cuprind, in primul rand, vipera aspida si naparca din Europa, vipera rinocer si vipera de Gabon din Africa, alaturi de pitonul regal.

Populatiile scad si in arealele protejate, fenomen ce sugereaza, astfel, ca pierderea progresiva a habitatelor, nu este singura cauza. Declinuri similare au fost raportate si in randul populatiilor de broaste si salamandre, studiile descoperind ca in aceste cazuri era vorba de o infectie fungala denumita chrytridiomycoza.

Cercetatorii avanseaza ipoteza incalzirii globale, in coditiile in care fenomenul El Nino a crescut in intensitate si frecventa, contribuind la inregistrarea celor mai fierbinti ani din perioada moderna.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: