Cainii au devenit mai neajutorati, din cauza domesticirii

11 06. 2010, 13:30

Traiul pe langa casa omului a avut drept consecinta scaderea gradului de inteligenta in randul cainilor domestici, in comparatie cu stramosii lor lupii si cu "variantele" salbatice de tipul cainelui dingo.

In experimentele realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Australiei de Sud din Adelaide si Dingo Discovery Centre, cainii au picat testele de inteligenta pe care lupii si cainii dingo le-au trecut fara probleme.

Pentru a testa abilitatile de supravietuire ale animalelor, cercetatorii au asezat un castron cu mancare in spatele unui gard; pentru a ajunge la ea, animalele trebuiau sa mearga de-a lungul gardului - indepartandu-se astfel, initial, de sursa de hrana - pana gaseau o poarta si apoi sa se intoarca pana la castronul cu mancare.

Cainii dingo (o rasa de caini australieni, initial domesticiti, dar care, de multe generatii, s-au adaptat la viata in natura si au dezvoltat astfel caracteristici mai "salbatice") au rezolvat probelma in 20 de secunde; lupii, de asemenea, au ajuns la hrana cu multa usurinta.

In schimb, cainii domestici au fost foarte incurcati; au incercat sa treaca peste grad sau pe sub el, fara succes; in ansamblu, s-au descurcat mult mai prost decat rudele lor salbatice.

Cainii domestici, afirma cercetatorii, au abilitati sociale foarte bune, inclusiv in ceea ce priveste comunicare cu oamenii si invatarea de la acestia, prin observatie, insa, dupa mii de ani de trai pe langa gospodariile umane, si-au pierdut, in mare masura, abilitatile necesare pentru a supravietui in salbaticie.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: