Prima pagină D:News

Stresul intarzie vindecarea ranilor

Redactia Descopera.ro | 06.11.2010 | ● Vizualizări: 175
Stresul intarzie vindecarea ranilor     medicina, sanatate, plaga, vindecare, stres, psihologie + zoom
Galerie foto (1)

Starea de anxietate marcata, in timpul bolii, ne impiedica sa ne facem bine, sustin cercetatorii de la Colegiul Regal din Londra.

Cu cat pacientii sunt mai anxiosi, cu atat ranile lor se vindeca mai greu; ei au nevoie de un timp de vindecare de cca. doua ori mai lung decat cei mai senini si optimisti.

Masurand nivelul hormonilor de stres la 25 de voluntari carora li s-au facut mici incizii pe brat, cercetatorii au constatat ca vindecarea plagilor (evaluata cu ajutorul ultrasunetelor) avea loc cu atat mai rapid cu cat nivelul hormonilor de stres era mai scazut, iar pacientii se declarau mai putin afectati de problemele vietii de zi cu zi.

Intr-un alt experiment, specialistiii au impartit voluntarii in doua grupuri, cerand unora sa scrie un jurnal in care sa-si descrie ingrijorarile si temerile, iar celorlalati sa scrie despre felul in care isi organizeaza timpul.

Cei care si-au "incredintat" necazurile jurnalului s-au vindecat cel mai rapid, ceea ce sugereaza ca "descarcarea" emotionala scade nivelul de stres, favorizand recuperarea mai rapida a organismului.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: