Ne pandesc exploziile solare

14 06. 2010, 07:00

Scopul discutiilor din cadrul Space Weather Enterprise Forum s-a axat pe iminenta furtunilor solare masive care vor izbucni in aceasta vara si vor duce, in prima instanta, la afectarea sistemelor de comunicatii precum cele de navigatie aeriana si maritima, GPS dar si a liniilor electrice de mare tensiune, care sunt sensibile la radiatiile emise de furtunile solare.

Activitatea solara urmeaza un ciclu de 11 ani la sfarsitul carora astrul inregistreaza o exacerbare. O furtuna solara de mari proportii poate cauza pagube economico-financiare de douazeci de ori mai mari decat cele provocate de uraganul Katrina, avertizeaza un raport din anul 2008 emis de National Academy of Science.

"De fapt, anul acesta, Soarele se trezeste dintr-un somn adanc, si in urmatorii ani, vrem, nu vrem, vom fi martorii unor cresteri ale activitatii solare mult peste cele din prezent. In acelasi timp, societatea umana a devenit intr-atat de tehnologizata incat activitatea noastra zilnica va fi afectata de ce intampla pe Soare. Cred ca suntem deja in fata unei noi ere in care ce se intampla in spatiul cosmic ne afecteza vietile intr-un mod similar meteorologiei terestre", afirma Richard Fisher seful NASA'S Heliophysics Division.

Sursa: YahooNews

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!