Zoomenirea – un studiu clasic despre animalul urban

15 06. 2010, 00:00

În schimbul hranei, siguranţei şi îngrijirilor medicale, atât animalele de la zoo, cât şi locuitorii junglelor de beton primesc, sentimentul de izolare şi plictiseala, venite la pachet cu o radicală transformare a relaţiilor sociale. La fel ca primatele, oamenii lumii civilizate nu cunosc stresul şi violenţa decât din spatele gratiilor mai mult sau mai puţin vizibile.

Din acest studiu, scris de zoologul-pictor cu îndelungată experienţă în cercetarea mamiferelor de la London Zoo, afli cum şi de ce se aseamănă şefii triburilor banuine cu mai marii ierarhiilor umane, dar şi cum super-sexul a devenit una dintre principalele probleme ale super-maimuţei urbane.

"Nu trebuie să comparăm locuitorul oraşului cu un animal sălbatic, ci cu un animal captiv. Animalul uman modern numai trăieşte în condiţiile naturale ale speciei lui. Capturat, însă nu de vreun colecţionar, ci de propria sa inteligenţă sclipitoare, s-a aruncat singur într-o uriaşă menajerie agitată, unde este într-un continuu pericol de a ceda tensiunii" scrie Desmond Morris.

Zoomenirea - un studiu clasic despre animalul urban a aparut de curand si in Romania, la Editura Art.



Autor a peste 20 de cărţi, în care mai nimic nu rămâne pe dinafara spiritului de observaţie etologic, de la obiceiurile rudelor maimuţe, până la tabieturile cailor şi comportamentul felinelor, Desmond Morris (n. 1928) ia la bani mărunţi animalul din noi.

Zoolog activ încă din anii '50, dar şi pictor din familia suprarealiştilor, lucrările sale fiind expuse alături de Juan Miró, Morris încearcă să dezlege, încă de la primul volum din 1963 (The Biology of Art), complicatele iţe ale sociobiologiei. Zoomenirea, apărută în 1969, continuă teoria începută în Maimuţa goală, ambele volume fiind traduse în mai toate limbile şi reeditate constant, rămânând la mai bine de 30 de ani bestselleruri.

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!