EcoGreenland 2010 este cea mai mare realizare romaneasca a anului (VIDEO)

16 06. 2010, 13:37

Proiectul Eco-Greenland si-a atins toate obiectivele si a fost incheiat cu succes, dar nu fara probleme. Cei doi alpinisti si-au propus pentru aceasta expeditie desfasurata in doua etape, in 2009 si 2010, sa escladadeze un varf virgin, sa cucereasca cele mai inalte trei varfuri din Arctica si sa traverseze calota glaciara a Groenlandei pe cel mai lung traseu parcurs pana in prezent. La data de 10 iunie 2010, toate aceste obiective au fost atinse.

Eco-Greenland 2010 a insemnat 650 km pe schiuri, in 37 de zile de ger inimaginabil pentru cel mai multi dintre noi, frigul arctic, cu temperaturi de sub -30 de grade Celsius. Un interval in care Ticu si Cornel au carat, fiecare, in rucsacuri si pe sanii, cate 100 de kilograme. Proiectul a presupus o presiune psihica ce a depasit cu mult provocarea fizica, concentrarea si efortul mental devenind uneltele principale de supravietuire.

http://cache.apropo.ro/4c18c6a753a8f/videoplayer.swf?key=ad1c5a4164e0d3ab94975921e86df55e

Pe 19 aprilie, Constantin Lacatusu si Cornel Coman plecau catre Groenlanda, spre ceea ce se anunta o mare provocare, care le-a depasit chiar asteptarile. Natura li s-a impotrivit, initial, undeva departe de calota glaciara, in Copenhaga. Celebrul nor vulcanic islandez i-a "tintuit" intai in Danemarca si apoi in Islanda vreme de 10 zile. Momentul a insemnat un punct de cotitura al expeditiei si un timp s-a crezut ca totul va fi anulat.

Dar exploratorii nu au renuntat si au refacut itinerariul, astfel ca pe 29 aprilie, la ora 17:00, ora Romaniei, incept traversarea insulei Groenlanda, de la est la vest, in misiunea ecologista de a trage un semnal de alarma privitor la topirea calotei glaciare. In perioada petrecuta pe teritoriul groenlandez, alpinistii au trecut prin momente critice, de ostilitate totala a mediului. N-au avut ghinionul sa intalneasca vreun urs polar, dar, cu toate acestea, autoritatile locala i-au obligat sa poarte asupra lor o pusca si 90 de cartuse, pentru eventualitatea unui contact nedorit.

Au trecut cu bine peste toate neajunsurile si au reusit. O implinire demna sa fie aplaudata la scena deschisa, pe care Ministrul Secretar de Stat Doina Melinte a decis sa o recunoasca si in numele Institutiei pe care o reprezinta, prin premierea celor doi exploratori in cadrul conferintei de presa ce a avut loc astazi, 16 iunie, in incinta Muzeului de Geologie.

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: