Ritmul circadian si diabetul

22 06. 2010, 11:30

Potrivit unui articol publicat in revista "Nature" de un grup de cercetatori de la Northwestern University, pancreasul este dotat cu un "orologiu" circadian autonom, iar atunci cand acesta nu este reglat in mod corect este favorizata aparitia diabetului.

"Variatia in secretia de insulina observata si predispozitia catre diabet sunt asociate acestui mecanism de temporizare. Exista o corelatie a schimbarilor survenite in ciclurile acestui orologiu intern al pancreasului si boala, iar problema care se pune acum este daca putem sa-l reglam", a comentat Joe Bass, cercetatorul care a condus studiul.

In opinia omului de stiinta, studiul furnizeaza prima dovada a faptului ca orologiul circadian poate influenta aparitia diabetului. "Programele biologice de administrare a energiei se afla sub controlul acestui ceas, intr-un mod foarte asemanator fotosintezei plantelor. Rezultatele noastre ne vor ajuta sa trasam mai bine cauzele anomaliilor din metabolismul glucozei, dar mai sunt inca multe de invatat", a mai adaugat el.

Oorologiul circadian principal al organismului este reglat la nivel cerebral, dar in ultimii ani oamenii de stiinta au acumulat dovezi cu privire la existenta altor ceasuri biologice, care se bucura de o anumita independenta fata de acesta, la nivel cardiac, hepatic, pulmonar, si acum cel al pancreasului.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: