Prima pagină D:News

Tu ce fel de maimuta esti?

Redactia Descopera.ro | 06.30.2010 | ● Vizualizări: 354
Tu ce fel de maimuta esti?     barbat, cimpanzeu, bonobo, hormoni + zoom
Galerie foto (1)

Stresul unei competitii le provoaca barbatilor o oscilatie hormonala care-i face sa reactioneze ori combativ, precum cimpanzeii, ori pasiv ca bonobo.

Asemanarea intre masculii din specia umana si cei din alte doua specii de primate a reiesit dintr-un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatile Harvad si Duke, si publicat in revista Proceedings of the National Academy of Science (PNAS). Acestia au determinat ca, daca atunci cand sunt pusi intr-o situatie competitiva, masculilor de cimpanzeu le cresc nivelurile de testosteron, iar celor dintr-o specie inrudita, bonobo, cele ale cortizolului, la masculii din specia umana, reactia hormonala variaza de la persoana la persoana.

Oamenii de stiinta s-au intrebat de multe ori daca diferentele in comportamentul competitiv ar putea fi cel putin in parte explicate de reactii fiziologice diferite in fata provocarilor. Cimpanzeii traiesc intr-o societate dominata de masculi, in care propriul statut social este fundamental pentru fiecare individ, iar comportamentele agresive corelate mentinerii acestuia sau "escaladarii" sociale pot avea chiar consecinte grave. Printre bonobo, o femela este cea care domina de obicei, la aceste primate fiind observate comportamente mai tolerante, care favorizeaza cooperarea si impartirea hranei.
"Masculii de cimpanzeu reactioneaza in fata competitiei ca si cum ar fi vorba despre o sfidare a statutului lor, in timp ce bonobo reactioneaza ca si cum potentiala competitie ar fi o sursa generala de stres", a comentat cercetatoarea Victoria Wobber.

Intr-o situatie de competitie, in general un barbat reactioneaza fiziologic in mod asemanator cu bonobo, dar daca are o predispozitie catre arivism, schimbarile reflecta mai degraba ceea ce se intampla in organismul unui cimpanzeu. Mai exact, la fel ca la bonobo, la multi masculi din specia umana de obicei se observa o crestere a cortizolului (hormon asociat in general cu stresul si pasivitatea) inainte de multe tipuri de competitie, dar nu si la cei inzestrati cu o puternica tendinta de a-si ridica statutul social, la care se detecteaza o crestere a testosteronului.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: barbat | cimpanzeu | bonobo | hormoni