Genele ne prezic ca putem depasi varsta de 100 ani

05 07. 2010, 10:00

Descoperirea se bazeaza pe un numar de 150 de asa numite "amprente genetice", aflate in bagajul genetic al oamenilor care au atins varste foarte inaintate. Echipa de savanti a reusit sa creeze un model matematic care stabileste informatiile prezentate de amprentele genetice respective, informatii care vor fi folosite ulterior la optimizarea si adaptarea bagajului genetic astfel incat orice om sa aiba sansa de a depasi varsta centenara.

Genele in cauza sunt foarte rare, estimandu-se ca doar un singur om dintr-un esantion de 6.000 de persoane care traiesc in tarile puternic industrializate, mai poate atinge varste remarcabile. Pe langa acest aspect, s-a constatat ca circa 90% din occidentalii care ating varsta de 93 de ani, nu prezinta dizabilitati fizice, multumita aceluiasi set de gene miraculoase. Echipa de cercetatori si-a inceput studiile inca din anul 1995, de la acea data reusindu-se scanarea genomului individual a peste 1 000 de centenari.

"Am testat modelul nostru matematic pe setul de centenari, iar acesta a prezentat o probabilitate de 77%. Cu alte cuvinte, dintr-un esalon de 100 de centenari, am reusit sa identificam cu exactitate 77 de indivizi al caror organism prezinta combinatia genetica norocoasa. Eroarea de 23 % indica nimic altceva decat faptul ca genetica nu este singurul factor fundamental in obtinerea unei longevitati de exceptie, la fel de importanti fiind si factorii de mediu, alimentatia, lipsa stresului si sanatatea psihica. Ceea ce face ca aceste persoane sa atinga varste apreciabile, nu consta in lipsa unei predispozitii genetice la boli si afectiuni, ci mai degraba o combinatie de factori pozitivi de viata, care ajuta mai apoi bagajul genetic deja existent al indivizilor" declara Paola Sebastiani, profesor de biostatistica la Universitatea din Boston.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: