Si pestii “vorbesc” intre ei

12 07. 2010, 12:36

Contrar parerii generale, lumea adancurilor pare a nu fi una caracterizata de liniste absoluta. Dimpotriva, ea trepideaza de zumzetul diferitelor sunete ale faunei acvatice, care emit frecvente fonice diferite pentru a curta exemplare de sex opus ale speciei, a anunta posibile primejdii, si chiar pentru a oferi unele indicatii.

Cercetatorul Shahriman Ghazali, de la Universitatea Auckland, este de parere chiar ca pradatorii isi pot repera si haitui prada prin interceptarea "discutiilor" dintre pesti. "Toti pestii pot auzi, dar nu toti pot emite sunete - pocnituri si alte zgomote produse prin vibrarea basicii inotatoare, un muschi pe care aceste animale si-l pot contracta", declara omul de stiinta.

Principalele scopuri ale emiterii de sunete par a fi atragerea partenerilor pentru imperechere, alungarea pradatorilor si orientarea in jurul recifelor. In urma cercetarilor derulate, domnul Ghazali a conchis ca unele specii de pesti sunt extrem de "comunicative", in timp ce altele, precum codul sau pestisorii aurii, "vorbesc" numai atunci cand este rost de perpetuare.

Sursa: Telegraph

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: