Un geniu al matematicii refuza un premiu de 1 milion $

12 07. 2010, 11:00

"Dl. Perelman a tinut sa ne anunte personal ca refuza se ridice suma de 1 milion $, dupa ce a rezolvat cu bine dificila problema. In acesta situatie, daca dansul nu se hotaraste sa ridice banii, vom fi nevoiti sa donam suma respectiva, unor institute de cercetari in matematica", anunta purtatorul de cuvant al Clay Mathematics Institute.

In luna mai a anului curent, Clay Mathematics Institute din cadrul Universitatii Cambridge a anuntat ca Grigori Perelman, in varsta de 43 ani, va primi mult ravnitul premiu, dupa ce acesta a demonstrat pentru prima data celebra Conjectura Poincare. In luna iunie, Perleman a refuzat sa vina la Paris in cadrul ceremoniei in care urma sa i se inmaneze premiul. Conjectura lui Poincare, enuntata pentru prima data in anul 1904, de catre matematicianul Henry Poincare, afirma ca daca intr-un spatiu inchis si nemarginit tridimensional ( introdus intr-un spatiu 4-dimensional), " toate cercurile" bidimensionale pot fi micsorate topografic pana devin un singur punct, moment in care acel spatiu tridimensional este echivalent din punct de vedere topologic (homeomorf) cu o sfera tridimensionala.

Pe scurt, o legatura de trei sfere, este singurul tip de legatura posibil existenta in spatiul tridimensional care sa nu prezinte gauri. Matematicianul rus de etnie evreiasca nu este la prima isprava de acest gen, el refuzand Premiul Nobel pentru Matematica, in anul 2006, la Madrid.

Perlman, locuieste alaturi de mama sa intr-un mic apartament din Sankt Petersburg, vecinii si cunoscuti sai declarandu-se siderati de alegerea acestuia de a trai intr-o stare de saracie lucie. Grigori Perlman a refuzat zeci de oferte venite din partea celor mai prestigioase institute de profil din intreaga lume.

Sursa: RiaNovosti

CITESTE SI: