Prima pagină D:News

Poluarea creste riscul sinuciderilor

07.18.2010 | ● Vizualizări: 133
Poluarea creste riscul sinuciderilor     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Aerul poluat din marile orase sau din apropierea uzinelor si combinatelor chimice nu este doar periculos pentru sanatatea fizica a oamenilor, ci duce chiar la cazuri de sinucidere, dupa cum certifica un studiu recent realizat de cercetatorii sud-coreeeni.

Noul studiu s-a derulat in sapte metropole din Coreea de Sud,ducand in cele din urma la descoperirea unei legaturi evidenteintre actul suicidal si particulele toxice din aerul poluat almarilor orase. Cercetatorii sud-coreeni au plecat de la un studiusimilar din anul 1990, efectuat in Taiwan, si care viza influentaaerului poluat asupra copiilor bolnavi de astm. Studiul din Taiwana sugerat atunci ca aerul poluat ar putea avea o influentasemnificativa in declansarea actelor de sinucidere.

Recentul studiu din Coreea de Sud, nu face decat sa confirmeipoteza din anul 1990. Sinuciderile au devenit o mare problema insocietatea coreean. Daca in anul 1996, circa 15 persoane din100.000 recurgeau la acest gest dispreat, 10 ani mai tarziu numarulsinucigasilor a crescut la 26 din 100.000, ajungand astfel la ceamai mare rata a sinuciderilor din intreaga lume.

Profesorul Chang Soo Kim din cadrul Univeristatii Yonsei din Seul astudiat peste 4.000 de cazuri de sinucideri, descoperind o legaturaintre nivelul PM10 (particule toxice aeriene cu diametrul mai micde 10 micrometri, provenite din gazele de esapament) si cazurile desinucidere.

Echipa profesorului Kim mai descoperit ca sinuciderile sunt multmai frecvente in zilele in care nivelul poluantului PM10 din aerulmarilor orase este mai crescut decat media. Cercetari ulterioare austabilit ca periculosul PM10 poate duce la inflamari ale sistemuluinervos, afactand in cele din urma sanatatea mentala, prinintermediul unui mecanism biologic.

Sursa: NewSciencist

CITESTE SI: