Geneticienii au creat tantarul care nu transmite malaria

19 07. 2010, 13:24

Scopul final al cercetatorilor este acela de a inlocui populatiile de tantari salbatici, cu populatii intregi de tantari modificati genetic si crescuti in laboratoare, in pofida faptului ca multi oameni de stiinta afirma ca va dura cel putin 10 ani pana la implinirea acestui deziderat.

La ora actuala, exista pe glob peste 250 milioane persoane bolnave de malarie, dintre care circa 1 milion mor anual, marea majoritatea a victimelor fiind copii. Malaria este provocata de un parazit denumit Plasmodium, iar incercarile anterioare de a se crea tantari modificati genetic au esuat datorita faptului ca insectele rezultate pierdusera capacitatea de a-si transmite caracteristicile generatilor urmatoare.

"Nu vor fi niste gloante magice care vor distruge malaria, insa tantarii modificati genetici vor pune bazele eradicari periculoasei maladii. Generatile precedente de tantari creati in laborator, nu au fost complet imune la parazit. Daca vrem cu adevarat sa stopam malaria, avem nevoie de populatii de tantari care sa fie 100% rezistente. Daca un singur parazit scapa si infesteaza oamenii, nu am rezolvat nimic. Echipa mea a apelat la tehnologii ultramoderne de biologie moleculara pentru a insera fragmente genetice in genomul tantarilor, apoi am trecut la injectarea genomului modificat in ouale de tantari", declara profesorul Michael Riehle, conducatorul proiectului antimalarie.

Sursa: DailyMail

Descopera lumea in care traiesti!