Cine spune ca banii nu cresc in copaci? (FOTO)

27 07. 2010, 13:21

Intr-o incercare de "a trezi spiritul de investitor al oamenilor", RaboDirect, o banca australiana online a sponsorizat un experiment special care a dus la indeplinirea fanteziilor financiare ale oricarui individ - un copac aievea in care cresc bani.



Evenimentul a avut loc intr-unul dintre parcurile orasului Sydney, unde coroana unui pom a fost umpluta cu bancnote de 5 dolari, de la ramurile inferioare pana in varf. Oamenii aflati in trecere erau filmati cu o camera ascunsa, pentru a li se observa reactiile dinaintea unei asemenea aparitii incredibile.



Surprinzator sau nu, primii aproximativ 100 de indivizi care au trecut pe langa pom l-au ignorat. Unii dintre acestia nici macar nu au observat ceva ciudat in legatura cu el. Un grup de alergatori, spre exemplu, era prea preocupat sa faca miscare pentru a se opri sa vada despre ce e vorba. Iar trecatorii care s-au oprit sa il analizeze doar au facut cateva fotografii si au plecat cu mana goala.

Totusi, imediat ce un ins mai indraznet a profitat de oportunitate pentru a isi umple buzunarele, comportamentul a fost prealuat in masa. Unii au insfacat doar una sau doua bancnote, de pe crengile mai accesibile, in timp ce altii s-au avantat, prin diferite mijloace, spre ramurile de la inaltime. Una dintre cele mai interesante observatii a fost altruismul colectiv, oamenii mai inalti impartindu-si "castigul" cu cei mai scunzi.


Experimentul cu bani a fost motivat de sumele foarte mari de bani din Australia care nu sunt puse in circulatie - "bani lenesi" - cum spun bancherii. Potrivit statisticilor, cetatenii australieni au ratat ocazia de a-si inmulti consistent veniturile, lasandu-si depozitele banesti in conturi cu dobanzi mici. RaboDirect a vrut sa vada cum reactioneaza oamenii atunci cand se confrunta cu oportunitatea maximizarii castigurilor lor financiare.

Sursa: Oddity

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: