Acesta este cel mai mare sobolan care a trait vreodata!

27 07. 2010, 13:13

Sapaturile paleontologilor au scos la iveala pe langa fosilele sobolanului urias si ramasitele a 13 specii de rozatoare, dintre care 11 specii erau necunoscute de stiinta pana acum.

Datarile cu carbon au stabilit ca cel mai mare sobolan din lume a supravietuit pana acum aproximativ 2000 de ani.

"Rozatoarele constituie aproximativ 40% din totalul speciilor de mamifere care mai traiesc la ora actuala si sunt elemente-cheie in ecosistemele unde sunt intalnite. Mentinerea biodiversitatii in randul speciilor de sobolani este la fel de importanta precum protectia balenelor sau a speciilor rare de pasari. Oamenii au trait pe Insula Timorului de Est timp de peste 40.000 ani vanand si hranindu-se cu acesti sobolani gigantici, totusi extinctia rozatoarelor a avut loc relativ recent. Credem ca oamenii din Timorul de Est au trait in armonie cu mediul inconjurator pana acum 1000-2000 de ani, cand au inceput defrisarile masive si lucrarile de agricultura intensiva. Perioada se suprapune cu data la care au disparut sobolanii giganti, de unde deducem faptul ca nu vanatoarea, ci distrugerea habitatului de catre oameni a dus la extinctia acestui animal unic. Doar 15 % din suprafata Timorului mai este acoperita de paduri, iar zonele impadurite sunt relativ inaccesibile. Cine stie ce animale ar putea trai si astazi acolo? ", conchide Dr. Ken Aplin din cadrul CSIRO.

In prezent, cei mai mari sobolani din lume cantaresc aproximativ 2 kilograme si traiesc in junglele din Filipine si Insula Noua Guinee.

Sursa: ScienceDaily

CITESTE SI::