Care tara este campioana la executii pe anul 2009?

03 08. 2010, 13:28

Membrii Amnesty International sustin ca in anul 2009 « au avult loc mii de executii » in China, numarul real al infractorilor ucisi fiind clasificat de autoritatile de le Beijing drept "secret de stat".

In decursul anului trecut, se estimeaza ca un numar de 714 persoane au fost executate in alte state precum Iran, Statele Unite ale Americii, Irak si Arabia Saudita. Daca in 2008, China a dispus executarea unui numar de 1.718 infractori, anul trecut autoritatile de la Beijing au aprobat uciderea a peste 2.390 infractori.

De asemenea, Iranul a aprobat anul trecut executarea a 388 persoane, marea lor majoritate facandu-se vinovate de proteste si acte de vandalism cu ocazia alegerilor desfasurate in acesta tara.

Amnesty International arata ca 2009 este primul an din istorie in care nu au fost inregistrate executii pe Batranul Continent. Bielorusia este singura tara europeana care mai permite executiile umane, fosta republica sovietica executand doi infractori in urma cu doar doua saptamani. In S.U.A. au fost executati 52 de infractori in 2009, dintre care 24 de executii au avut loc doar in statul Texas.

Pedeapsa cu moartea este legala si in Bangladesh, Japonia, India, Afganistan, Pakistan, Coreea de Nord, Malaezia, Thailanda, Singapore Botswana, Sudan si Vietnam.

Sursa: NYTimes

CITESTE SI: