Competitia sexuala scade speranta de viata

11 08. 2010, 13:30

Raportul numeric dintre barbati si femei influenteaza longevitatea; adica, barbatii care ating maturitatea sexuala intr-un context in care numarul lor este superior celui al femeilor traiesc in medie cu trei luni mai putin fata de barbatii care nu sunt pusi in situatia de a se confrunta cu o competitie sexuala la fel de dura. Corelatia a fost stabilita in cadrul unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Harvard University, Chinese University of Hong Kong, University of Wisconsin si Northwestern University, care au prezentat-o intr-un articol publicat in revista "Demography".

"La prima vedere un trimestru poate parea putin, dar este o durata comparabila cu efectele unui exercitiu fizic moderat. O persoana de 65 de ani are o speranta de viata medie de 15,4 ani. Daca scadem trei luni, este ceva semnificativ", a comentat Nicholas Christakis, seful echipei de cercetatori.

O legatura intre raportul numeric dintre masculi si femele si longevitate a fost identificata in cadrul unor studii la mai multe specii animale, dar niciodata pana acum la specia umana.

In studiul lor, oamenii de stiinta au incercat sa afle si care sunt mecanismele care pot sta la baza acestui fenomen, iar Christakis considera ca s-ar putea datora unei combinatii de factori sociali si biologici. De altfel, a precizat el, a gasi o partenera de viata poate fi o activitate stresanta, iar faptul ca stresul este un factor care favorizeaza multe dereglari si boli este unul bine documentat. "Noi literalmente incarnam mediul social care ne inconjoara, si ce poate fi mai social decat dinamicile competitiei sexuale?", s-a mai intrebat, retoric, omul de stiinta.

Sursa: Le Scienze

*

Participa la ultima etapa a concursului Stephen King - Un univers horror

Urmareste serialul video DESCOPERA DAVINCI LEARNING!

*

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI: