Secretul energiei „curate”

15 08. 2010, 00:00

O posibilitate de a obtine energie "curata" este reproducerea acelui proces de fotosinteza care furnizeaza plantelor zahar si oxigen pornind de la ingrediente existente din abundenta, precum apa si lumina. Fenomenul se petrece sub ochii oamenilor in fiecare zi, de la rasaritul soarelui pana la asfintit, dar este atat de complex din punct de vedere chimic incat nu a fost descifrat de oamenii de stiinta in totalitate pana in prezent, si nici reprodus intr-o maniera eficienta. Un grup de cercetatori de la Universitatile Trieste, Padova si Bologna din Italia, a descris insa recent in revista Nature Chemistry cum poate fi realizat un catalizator pentru facilitarea scindarii moleculelor de apa in oxigen si hidrogen: acesta din urma utilizabil ca sursa de energie pentru motoare.

Molecula de H2O, au explicat coordonatorii studiului, Maurizio Prato si Marcella Bonchio, se formeaza din punct de vedere chimic facand sa reactioneze hidrogenul si oxigenul intr-un proces care produce mari cantitati de energie si sta la baza celulelor cu combustibil. Dar reactia inversa, adica scindarea moleculei de apa pentru generarea hidrogenului, un combustibil curat, ramane la ora actuala unul dintre cele mai ambitioase obiective ale cercetatorilor.

Electrozii realizati in Italia, a precizat Prato "sunt alcatuiti din nanotuburi de carbon si pot genera hidrogen in mod continuu din apa, chiar si din mare". Pentru ca procesul "fotosintezei artificiale" sa fie complet, mai trebuie insa parcurse cateva etape. "Dar la final, in cadrul acestui sistem se va putea folosi apa de mare, care sa fie eliberata de oxigen si sa se obtina hidrogen pentru alimentarea unui motor".
Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: