Prima pagină D:News

Jupiter a “devorat” o planeta de 10 ori mai mare decat Terra

08.16.2010 | ● Vizualizări: 2615
Jupiter a “devorat” o planeta de 10 ori mai mare decat Terra     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Jupiter este cea mai mare planeta din sistemul nostru solar si asta pentru ca, in urma cu miliarde de ani, a „inghitit” o planeta de 10 ori mai mare decat Pamantul, au anuntat mai multi cercetatori din cadrul Universitatii din Peking.

Ipoteza a pornit de la o anomalie a acestei planete, si anumemiezul extrem de mic, comparativ cu dimensiunile uriase ale luiJupiter. In date mai exacte, Jupiter este de circa 120 de ori maimare decat Terra si totusi miezul acestei planete este, in cel maifericit caz, de 10 ori mai mare decat al Pamantului. Oamenii destiinta chinezi sunt convinsi ca acesta s-a vaporizat intr-ocoliziune de proportii care a avut loc la scurt timp dupa aparitiasistemului nostru solar.

Elementele grele din interiorul acelui Jupiter primordial, asa cumsunt metalele, s-au vaporizat in momentul impactului pentru ca apoisa se amestece cu hidrogenul si heliul din atmosfera planetei.Acesta ar fi si motivul pentru care atmosfera planetei Jupiter esteatat de densa. Studiile arata ca si planeta Saturn ar fi putut luanastere intr-o maniera asemanatoare. De altfel, Terra si Luna auaparut in urma unui impact nimicitor in care protagoniste au fostdoua planete de dimensiunile lui Marte si Venus. Conform studiilor,totul s-ar fi petrecut in mai putin de 24 de ore iar temperatura lasuprafata Pamantului ar fi atins 7000 de grade Celsius, suficientcat sa topeasca atat rocile cat si metalele.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: