Prima pagină D:News

Jupiter a “devorat” o planeta de 10 ori mai mare decat Terra

Redactia Descopera.ro | 08.16.2010 | ● Vizualizări: 3097
Jupiter a “devorat” o planeta de 10 ori mai mare decat Terra     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Jupiter este cea mai mare planeta din sistemul nostru solar si asta pentru ca, in urma cu miliarde de ani, a „inghitit” o planeta de 10 ori mai mare decat Pamantul, au anuntat mai multi cercetatori din cadrul Universitatii din Peking.

Ipoteza a pornit de la o anomalie a acestei planete, si anume miezul extrem de mic, comparativ cu dimensiunile uriase ale lui Jupiter. In date mai exacte, Jupiter este de circa 120 de ori mai mare decat Terra si totusi miezul acestei planete este, in cel mai fericit caz, de 10 ori mai mare decat al Pamantului. Oamenii de stiinta chinezi sunt convinsi ca acesta s-a vaporizat intr-o coliziune de proportii care a avut loc la scurt timp dupa aparitia sistemului nostru solar.

Elementele grele din interiorul acelui Jupiter primordial, asa cum sunt metalele, s-au vaporizat in momentul impactului pentru ca apoi sa se amestece cu hidrogenul si heliul din atmosfera planetei. Acesta ar fi si motivul pentru care atmosfera planetei Jupiter este atat de densa. Studiile arata ca si planeta Saturn ar fi putut lua nastere intr-o maniera asemanatoare. De altfel, Terra si Luna au aparut in urma unui impact nimicitor in care protagoniste au fost doua planete de dimensiunile lui Marte si Venus. Conform studiilor, totul s-ar fi petrecut in mai putin de 24 de ore iar temperatura la suprafata Pamantului ar fi atins 7000 de grade Celsius, suficient cat sa topeasca atat rocile cat si metalele.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: