Prima pagină D:News

Cum inota un monstru marin preistoric?

Redactia Descopera.ro | 08.17.2010 | ● Vizualizări: 250
Cum inota un monstru marin preistoric?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

De decenii bune, biologii au fost convinsi ca unul dintre cei mai temuti monstri marini care au existat vreodata, mososaurul Platecarpus care a trait in urma cu 85 de milioane de ani, inota asemenea unui tipar. Date recente obtinute de o echipa internationala de specialisti indica, insa, faptul ca Platecarpus era un inotator mult mai rapid si mai eficient decat s-a crezut pana in prezent, el adoptand un stil apropiat de cel al rechinilor din ziua de azi.

Datele s-au bazat pe un specimen descoperit in Kansas, in anul 1969, si care se afla in prezent la Muzeul National de Istorie din acest stat american. Exemplarul de Platecarpus este "cel mai bine conservat mososaur" descoperit vreodata, conform Dr. Johan Lindgren, liderul echipei de cercetatori. Oamenii de stiinta au reconstituit intreaga conformatie a corpului acestui animal a carui lungime depasea 6 metri si au dedus faptul ca uriasul preistoric inota, mai degraba, ca un rechin, decat ca un tipar.

Descoperirea a plecat de la identificarea inotatoarei dorsale a animalului preistoric, un fapt nestiut pana in prezent, ceea ce denota o aparitie a inotului avansat cu milioane de ani inainte fata de ceea ce crezusera oamenii de stiinta. Monstrul marin reconstituit va fi expus publicului intr-o ampla expozitie ce va fi inaugurata anul viitor.

Sursa:ScienceDaily

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti!