Statia Spatiala Internationala a fost reparata cu succes

17 08. 2010, 13:35

In cadrul primelor doua misiuni de reparatie, americanii s-au luptat din greu cu indepartarea pompei de amoniac defecta - o misiune deloc usoara si care a fost catalogata initial drept un semi-esec. Statia Spatiala International functioneaza la capacitate redusa inca de la 31 iulie, cand un accident inca inexplicabil al sistemului de racire a provocat sistarea de urgenta a alimentarii cu energie in peste 3 sferturi din SSI.

De atunci, experimentele stiintifice au fost sistate, o multime de echipamente au devenit inaccesibile, iar cei 6 astronauti aflati la bordul SSI - 3 americani si 3 rusi - s-au aflat intr-un real pericol de moarte. NASA a declarat de mai multe ori ca viata astronautilor nu se afla in pericol, insa cercetatori independenti au demonstrat contrariul si insasi astronautii americani au marturisit ca misiunea de reparare a fost neasteptat si exprem de dificila.

Ultima iesire in spatiu din cadrul misiunii de reparare a SSI a avut loc luni, 16 august, si a durat nu mai putin de 7 ore - timp in care astronautii au trebuit sa se « lupte » sa monteze noua pompa, care are o greutate de 353 de kg, sa refaca conexiunile electrice si sistemul de curgere al fluidului.

Dupa ce misiunea - observata secunda cu secunda, prin intermediul camerelor video montate pe castile cosmonautilor de expertii NASA de la Houston - unul dintre coordonatorii de pe Pamant a rasuflat usurat, transmitind prin radio echipajului ca « Pompa noua arata bine ». Rob Navias, purtatorul de cuvant al NASA, a declarat presei ca pana joi SSI trebuie sa functioneaze din nou la capacitate maxima.

Sursa: BBC

VEZI AICI

*

Descopera lumea in care traiesti!