Avem toti creiere de gaina

18 08. 2010, 12:27

Timp de peste un secol, oamenii de stiinta au tinut creierul omului si al mamiferelor pe un "piedestal", considerandu-l diferit de cel al altor vertebrate cum sunt de exemplu pasarile. La baza acestei convingeri era o presupusa unicitate structurala a neocortexului cerebral, sediul celor mai complexe comportamente cognitive precum limbajul si gandirea. In mod deosebit, neocortexul mamiferelor este alcatuit din straturi de celule conectate prin coloane de alte celule dispuse in coroana, care formeaza niste module functionale caracterizate fiecare de anumiti neuroni si conexiuni specifice. Si pana acum aceasta structura nu mai fusese identificata in nicio arie cerebrala a non-mamiferelor.

Utilizand o tehnologie sofisticata de vizualizare, o echipa de cercetatori de la University of California, San Diego School of Medicine a reusit sa identifice o regiune din creierul puilor (o parte din telencefal) care are acelasi functii ale cortexului auditiv al mamiferelor, adica procesarea stimulilor sonori. Oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta regiune are o structura foarte asemanatoare cu cea a neocortexului mamiferelor: o serie de straturi de celule conectate intre ele prin coloane radiale subtiri de celule diferite.

Aceasta descoperire ar indica faptul ca proprietatile neocortexului nu sunt doar un "privilegiu" al mamiferelor, ci ar fi putut evolua de la o vertebrata de acum circa 300 milioane de ani, un soi de stra-stra-bunica pe care o avem in comun cu gainile si cu puii.

Sursa: Focus

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI: