Prima pagină D:News

Danezii lanseaza in spatiu prima racheta “homemade”

08.27.2010 | ● Vizualizări: 721
Danezii lanseaza in spatiu prima racheta “homemade”      nava spatiala, racheta homemade, zbor cosmic de amatori, Danemarca, Copenhaga, propulsie + zoom
Galerie foto (7)

La prima vedere nu pare mult, de fapt arata chiar sinucigas. Cu toate acestea, doi inventatori danezi spera sa lanseze spre orbita Pamantului prima racheta construita de amatori pentru calatorii umane in spatiu. Numele capsulei, Tycho Brahe.

Racheta "facuta acasa" este produsul mintilor firmei danezeCopenhagen Suborbitals, condusa de Kristian von Bengtson si PeterMadsen. Vehiculul spatial urmeaza a fie lansat fara pilot, pe 30august a.c., din Marea Baltica, de la bordul unui submarin. Daca demersul se vadovedi un succes, urmatorul zbor va avea un pasager uman la bord,cel mai probabil chiar pe Peter Madsen.Echipa daneza a demarat initiativa de construire a rachetei in2004, savarsind proiectul in 2010, fara injectare de fondurinationale. Copenhagen Suborbitals este o organizatie non-profit,bazata integral pe sponsorizari, donatii si voluntariat. Danemarcaar deveni doar cea de-a patra natiune care ar trimite un om in spatiu, daca toateaceste eforturi vor fi recompensate.Racheta, in intregimea ei, a fost botezata HEAT, acronim pentruHybrid Exo Atmosferic Transporter. Are o inaltime de aproximativnoua metri si foloseste oxigen lichid pentru combustie. Aparatul depropulsie a fost declansat cu succes in lunile februarie si mai dinacest an.

Propulsorul rachetei HEAT va arde timp de aproximativ 60 desecunde, furnizand 40 de kilonewutono (kN) de impingere peverticala. Inventatorii ei au calculat ca aceasta forta va fitolarabila pentru omul aflat in pozitie erecta in modulul dinvarful vehiculului.Inainte ca aeronava sa atinga punctul 0 al gravitatiei, sistemul depropulsie va fi desprins de ansamblu. Atunci se va incetini cuajutorul a patru parasute, urmand ca, in final, racheta saamerizeze. Echipa recunoaste ca, odata ce HEAT se va afla in aer,pasagerul nu va avea prea mult control asupra ei. Incearca, deaceea, sa ii implementeze un sistem de ghidare de baza pentru apreveni incidente si a minimiza zona de revenire pe Pamant. Altfel,sistemul este elementar si se va baza, complet, pe legileaerodinamicii.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: